معرفی بیست و پنج کتاب عکاسی
از گذشته ، دوربین همیشهه با ما بوده و برای ثبت لحظات و یادگیری ها از آن استفاده میکردیم و گذشت تا این روزها که بازار تولید محتوا بسیار داغ است و یکی از ابزارها و نکات مهم هر تولید محتوایی عکاسی آن محتوا است. پس اگر شما آموزش هایی در این حرفه ای ببینید خیلی بهتر و حرفه ای تر میتوانید عکاسی کنید و محتوا بسیار بهتری تولید کنید.
در اینجا کتابهای عکاسی را در چندین بخش مختلف معرفی میکنیم که این بازه ها تمامی قشرهای کتابخوان را در بر می گیرد.
۱-۱- ناصر الدین شاه عکاس اثر محمدرضا طهماسب پور
کتاب ناصرالدین شاه عکاس را محمدرضا طهماسب پور گردآوری کرده است که این کتاب پیرامون تاریخ عکاسی ایران می باشد. در فهرست کتاب به هشت مورد اشاره دارد که عبارتنداز: ناصرالدین، شاه عکاس ؛ گزارش های تصویری در دوران پادشاهی ناصرالدین شاه قاجار ؛ نگاهی گذرا به پیشنه کاربرد عکای در کاوش های باستان شناسی در ایران ؛ فنون عرضه و نمایش عکس در دوران قاجار ؛ چند کتاب و نوشته ناشناخته در تاریخ عکاسی ایران ؛ داگرئوتیپ در کتاب ها و نوشته های عکاسی دوران قاجار ؛ واژه گزینی برای کلمات و اصطلاحات فنی عکاسی از آغاز سال ۲۶۰ قمری در ایران و رویکردهای ادبی در کتاب های دستنوشته مربوط به عکاسی در دوران قاجار.
تاریخ عکاسی در ایران ، تقریبا پیشنیه ای همپای ظهور این پدیده در جهان دارد. سیر پیدایی و تحول این پدیده در ایران که با حمایت ویژه شخص ناصرالدین شاه همراه بود است ، سبب رشد و ترقی و گسترش این فن و هنر در سال های آغازین خود در ایران شده و این موضوع ، آنجا بیشتر رخ می نمایاند که برخی از کاربردهای عکاسی ، همزمان و یا در برخی موارد ، پیشروتر از دیگر نقاط جهان ، در ایران نموده پیدا کرده است.
علاقه ناصرالدین شاه به هنرهایی چون شعر، نقاشی و خوشنویسی بسیار زیاد بود و میل زیادی به ویژه به نقاشی داشت. شاید یکی از علل گرایش شدید او به عکاسی ، نداشتن توانایی کافی یا عدم صرف وقت و حوصله لازم برای تمرین در طراحی و نقاشی باشد. افزون بر این ها ، غریزه حب ذات را که در میان پادشاهان و بزرگان ایران و جهان که در قالب نفاشی، پیکرتراشی و حجاری از تصاویر خود ، متجلی می شد را نیز نباید در این مورد از نظر دور داشت.
۲-۱- داستان عکاسی اثر مایکل لنگفورد به ترجمه رضا نبوی
یه کتاب فوق العاده برای کسی که میخواهد با تاریخچه و ظهور عکاسی آشنا بشه ، این کتاب تاریخ و اکتشافات در مورد عکاسی رو بررسی میکنه و در قسمت دوم به عکاسی اولیه از سال ۱۸۳۹ تا ۱۸۵۰ بررسی میکنه ، در قسمت سوم دوره صفحه تر که از کولودیون استفاده می کردند نتایج بهتری هم داشت اشاره میشه ، در قسمت چهارم دوره صفحه خشک بود که دیگر تاریک خانه هارو با خود حمل نمیکردند و اولین دوربین اسمش کداک بود از فیلم های حساس تر و دوربین های بهتر استفاده میشد که باعث میشد عکس ها رو برای صفحات چاپی نشریات استفاده کنن. در فصل بعدی به جست و جوی رنگ می پردازد: روش های سه رنگ: تجربه ماکسول و کتاب دوهرن دوره دوربین های خاص. در فصل بعدی به بهبود طراحی دوربین که ای صفحه ای چوبی تا انواع فیلم رول استفاده میشد که معمولاً برای دوربین های خبری استفاده بسیار خوبی داشت و در قسمت بعدی کتاب به موضوعات، سبک ها و نگرش ها ازجمله: نگرش مستند، عکاسی تصویرگرا ، جنبش های نوگرا ، تنوع در عکاسی حرفه ای ، توجه به معنی و عکاسی در یک عصر پسانوگرا اشاره میکند.
۳-۱- عکاسان بزرگ جهان اثر برایان کو ترجمه پیروز سیار
در پشت جلد این کتاب نوشته شده:
عکاسی صدوشصتسال بیش عمر ندارد و با وجود این، در زمان حاضر مبدل به یکی از اساسیترین قالبهای هنری جهان شده است. در این کتاب جذاب، آثار بیش از چهل تن از بزرگترین نمایندگان این هنر تجزیه و تحلیل شده است و ضمن بحث دربارهی زمینههای بسیار متنوعی همچون عکاسی خبری، تکچهره، منظره و مُد، رهیافتها و سبک و شیوهی برگزیدهی بزرگترین عکاسان جهان ارائه گشته است. از نیسِفور نیِپس که موفق به ثبت نخستین عکس شد و لویی داگر که اولین شیوهی عکاسی را اختراع کرد، تا جوئل مایروویتز که امروزه یکی از نمایندگان اصلی عکاسی رنگی در امریکا است، در این اثر معرفی شدهاند. سبک و آثار این مجموعهی بزرگ عکاسان، با تکیه بر گزیدهای از تصاویر آنان بررسی شده و خصوصیات شیوههای آنها در تحلیلهای تفصیلی که در شرح عکسها آمده، به صورتی گویا بیان گشته است. در مقدمهی کتاب با عنوان «سیری در تحولات فنی عکاسی» که نوشتهی برایان کو، یکی از بزرگترین متخصصان تاریخ عکاسی دنیا است، اصلیترین شیوههای فنی عکاسی (اعم از قدیم و جدید) که در این کتاب از آنها یاد شده و مورد استفادهی این عکاسان مختلف بوده، تشریح شده است. علاوه بر این، از پیشرفتهای پیاپی که در ساخت دوربینها و سایر تجهیزات عکاسی روی داده نیز سخن به میان آمده است. فصلهای مربوط به عکاسان، حاصل کار گروهی از متخصصان عکاسی است که بهطور خاص به شیوه و سبک عکاسان موردنظر علاقهمند بودهاند. این کتاب حاوی تصاویر فراوان است و بیش از دویست عکس و طرحهای توضیحی که اختصاصاً برای این اثر تهیه شدهاند، بدان زینت بخشیدهاند. واژهنامهی تفصیلی و فهرست راهنما، بخشهای تکمیلکنندهی کتاب را تشکیل میدهند.
۴-۱- قاجار در گذر تصویر اثر فرشاد ابریشمی
این کتاب کتابی مصور است و حدود ۸۰ درصد این کتاب عکس های آن زمان است ، در کتاب قاجار در گذر تصویر در ابتدا با شاهان قاجار آشنا می شوید: آقامحمدخان قاجار ، فتحعلیشاه قاجار ، محمد شاه ، ناصرالدین شاه و همسران ناصرالدین شاه ، مظفرالدین شاه ، محمدعلی شاه و احمد شاه. در قسمت بعدی با رجال قاجاری آشنا می شویم ، در قسمت بعدی با مشروطه خواهان از جمله ستارخان سردار ملی ، باقرخان ، حسین خان باغبان در قسمت بعدی مردم و اوضاع اجتماعی در قسمت بعدی بناهای قاجاری را به نمایش می گذارد.
در قسمتی از کتاب قاجار در گذر تصویر در مورد آغامحمدخان قاجار میخوانیم:
بتاریخ ۲۷ خرداد ماه سال ۱۱۲۱ در شهر گرگان چشم به جهان گشود. مکان دقیق تولد وی دشت اشرفی در میانه راه گرگان به ساری است. پدرش محمد حسن خان قاجار از نوادگان جهانسوز خان بود.مازندران و بار فروش مرکز حکمرانی محمد حسن خان بود. آغامحمدخان سیزده ساله بهترین تیرانداز و سوار کار قشون پدرش بود و در نوشتن و حفظ قرآن توانا بود. محمد حسن خان مغرور لشکر و سواران خویش شد و به جنگ با کریم خان زند پرداخت و با توجه به پیروزی های اولیه در نهایت شکست خورد و در میدان جنگ توسط سبز علی بیگ حاک سابق استرآباد کشته وسر از تنش جدا شد. آغامحمدخان و دیگر برادرانش از جنگ گریخته و چند سالی به غارت خراج سالانه کریم خان پرداختند ولی در نهایت دستیگر و با خواجه شدن جزو اسرای به گروگان گرفته شده در شیراز زندانی شد.
۵-۱- نگاهی به عکس ها اثر جان سارکوفسکی ترجمه فرشید آذرنگ
در کتاب نگاهی به عکس ها اثر جان سارکوفسکی ، صد عکس از عکس های تاریخی و معروف جمع آوری شده و از زبان عکاس داستان آن عکس و نحوه چگونه ثبت شدن آن عکس پرداخته است. عکاس هایی همچون: ویلیام شو ، رابرت آدمسون ، ویلیام اینگلند ، کارلتون ای.واتکینز، نادار ، الکساندر گاردنر ، جرج ان.بارنارد ، جولیا مارگارت کامرون ، ویلیام هنری جکسون ، تیمو تی اچ.اُسالیوان ، جان تامسون ، ویلیام مک فارلین نوتمن و…
۱-۲- عکاسی در سفر
۲-۲- عکاسی بی هوا
۳-۲- دید خلاقانه در عکاسی
۴-۲- چشم عکاس
۵-۲- آموزش عکاسی پرتره
در وهله ی اول به معرفی کتاب مجموعه عکس چیست اثر استاد اسماعیل عباسی می پردازیم تا بیشتر و بهتر این مجموعه عکس ها را بشناسیم و ببینیم.
۱-۳- مجموعه عکس ۱۰۰ ، عکس های پیمان هوشمندزاده
۲-۳- وضعیت چهارم اثر کیارنگ علایی
۳-۳- قربانیان جنگ عکس های مهدی منعم
۴-۳- کتاب نقره ای اثر ویلفرید بتس ترجمه کیارنگ علایی
اگر تاریخ را حرکتی هدفمند در تبدیل پندار انسانی به مفاهیم بدانیم ، آن گاه باید گفت تاریخ عکاسی سرشار از عناصر غیرقابل انتظاری است که وجد و عطش ما را نسبت به سرنوشت عکاسی در طول دو قرن گذشته بر می انگیزد. در این غایت زمان نگاری ، آن چه شرح وقایع عکاسی را جذاب می کند این است که قرار گرفتن در متن علم تاریخ ، برایم به مثابه رها شدن با تخته پاره ای سبک بر موجی پیدا و پنهان است که هر چه پیش می روی افق های دنیای عکاسی برایت نامحدودتر و وسیع تر می شود. تاریخ عکاسی اولین بار نیست که برگردان می شود ، دیده گاه های مختلفی مبتنی بر واقعه و یا ایده هر یک به شکل مستقلی به این شرح تاریخی جذابیت می بخشند ، ولی همه این بررسی ها جمله گی یک هدف و رسالت بزرگ را گوشزد می کند و آن اعتبار بخشیدن به «نگریستن» است ؛ جدالی ازلی ابدی با آلزایمر لحظه ها ، مکان ها و اشیاء ، توجه عاشقانه و صبورانه به جزئیات ؛ شاید عکاسی، همین باشد! و راستی که عجب شیفتگی مقدسی است عکاسی. در فهرست این کتاب آمده است شرح وقایع عکاسی ، تاریخ شماری – نخستین تلاش ها در ثبت تصویر – نخستین دستاوردهای علمی – نخستین عکس های چهره – پیدایش عکاسی مطبوعاتی – پیشگامان توسعه ی عکاسی – مستندگرایی و حقیقت طلبی – مکاتب دوران مدرن – گسترش عکاسی و پیشرفت های دوران مدرن – عکاسی به عنوان رسانه ی دیداری
۵-۳- انزلی، عکس های مهدی وثوق نیا
۱-۴- عکاسی پایه اثر مایکل جان لنگفورد ترجمه رضا نبوی
۲-۴- عکاسی پیشرفته اثر مایکل جان لنگفورد ترجمه رضا نبوی
در فهرست مطالب این کتاب آماده است فصل اول عکاسی آماتوری و حرفه ای(اختلاف روشها، چگونگی خوانش عکسها، بازارهای عکاسی حرفه ای، کارهای درون حرفه عکاسی، راه حرفه ای شدن) در فصل دوم دوربین (طراحی دوربین، قطع تصویر، لوازم اضافی خاص، بهترین کدام است؟ ، پرهیز از خطاهای دوربین ، انقلاب دیجیتال، دوربین دیجیتال، مقایسه دوربین دیجیتال و هالید نقره) در فصل سوم انتخاب لنزها (مشکلات طراحان لنز، امتحان کیفیت تصویر لنز، درک عملکرد انتقال تغییرات، خرید لنزها، انواع لنزهای وِزه، موارد موثر بر وضوح تصویر) در فصل چهارم رنگ در عکاسی (رنگ و نور ، سیستم بصری انسان ، منابع نوری و مشخصات آن ها ، حرارت رنگ ، مواد روشن کننده استاندارد ، طبقه بندی رنگ ، رنگ ها را چگونه می بینم) در فصل پنجم انواع فیلم و اطلاعات فنی (طراحی فیلم، انتخاب فیلم، درک تعاریف فنی ، ام تی اف فیلم ، منحنی مشخصات، حساسیت طیفی ، ضف متقابل، کدگذاری محصول) در فصل ششم حس گرهای تصویری (معرفی حس گرهای تصویر، فن آوری حس گرهای جانشین ، مواد تصنعتی مربوط به حس گرها) در فصل هفتم کنترل نور (اندازه منابع نور، جهت و زاویه نور ، پخش نور، کنتراست و نوردهی ، رنگ و حرارت رنگ ، کنترل عملی رنگ ، رهنمودهایی برای نورپردازی، مبانی عملی نورپردازی) در فصل هشتم کنترل درجه (تاثیرات عملی ، نظریه کنترل درجات ، سنجش دقیق نوردهی ، روش ناحیه ای ، به کارگیری روش ناحیه ای ، محدودیت های روش ناحیه ای ، تغییر درجات پس از ظهور ، کمنترل های هنگام بزرگ سازی) در فصل نهم موضوعات (ورزش و حرکت ، عکس روزنامه ای / مستند ، پرتره ، عروسی ، منظره ، معماری ، دکور استودیویی ، طبیعت بی جان استودیویی ، طبیعت ، هوایی ، آسمان شب) در فصل دهم سیستم های تصویرگری دیجیتال (ایستگاه کاری کامپیوتر ، ورودی ها ، انواع اسکنر، خصوصیات اسکنر ، تنظیم اسکنر ، خروجی تصویر-نمایش گرها ،مشخصات سیستم های نمایش، خروجی تصویر – چاپگرهای دیجیتال ، خصوصیات چاپگر) در فصل یازدهم دست کاری تصویر دیجتال (گردش کار چیست، ملاحظات عام در تعیین گردش کار ، گردش کار ثبت ، فایل تصویری دیجیتال، انتخاب قالب فایل ، فشردگی تصویر ، خصوصیات قالب فایل های تصویری رایج ، پردازش تصویر ، گردش کار پردازش تصویر ، رنگ دیجیتال) در فصل دوازدهم فرایند فیلم و چاپ رنگی (فرایند ، نکاتی که باید رعایت نمود، تجهیزات ، انتخاب ، کنترل فرایند ، بازیافت نقره ، تجهیزات چاپ رنگی ، مواد چاپ ، چاپ نگاتیو/پزیتیو رنگی) در فصل سیزدهم گسترش عکاسی (عکاسی از نادیدنی، عکاسی زیر آب، عکاسی پنورامیک ، عکاسی سه بعدی ، فرآیند تصویر دست ساز) در فصل چهاردهم بازسازی و بایگانی (بازسازی بر ورق چاپی ، تهیه عکس ها جهت بازسازی ، آژانس عکس ، تصاویر بر شبکه ارتباطی جهانی، چند رسانه ای، ثبات ذخیره سازی و بایگانی) در فصل پانزدهم روال کار (شروع کار ، کار به عنوان دستیار ، عکاس شدن ، اداره تشکیلات شغلی ، دفترداری ، قیمت گذاری کار ، کار سفارشی، حق انحصاری).
۳-۴- عدسی در عکاسی و فیلمبرداری اثر حسین جعفریان
در عکاسی و فیلمبرداری ، وضوح خوب ، روشنایی متعادل ، کنتراست مناسب ، ترکیب بندی دلخواه و بالاخره بیان مطلوب ایده ای که در ذهن داریم ، زمانی حاصل می شود که به عنوان نخستین و شاید هم مهم ترین اقدام ، عدسی مناسبی را انتخاب کنیم و محاسبات و تنظیم های مربوطه را با دقت و صحت انجام دهیم و این ، عملی نیست جز اینکه عکاس یا فیلمبردار ، قابلیت ها و مشخصات فیزیکی انواع عدسی ها را به خوبی بشناسد. البته این سخن به مفهوم انکار تاثیر و لزوم شناخت سایر وسایل و عواملی نیست که در کار عکاسی و فیلمبرداری دخالت دارند. در فهرست این کتاب آمده است: آشنایی مقدماتی – نور – انواع عدسی ها – قسمت های مشخص کننده عدسی – قسمت های مشخص کننده عدسی های عکاسی و فیلمبرداری – محاسبات نوری (قانون های عدسی) – میدان پوششی و زاویه دید عدسی – دهانه نوری عدسی – وضوح تصویر – خطاهای عدسی – طبقه بندی های عدسی – تغییر فاصله کانونی – تصویربرداری از اجسام کوچک نزدیک به دوربین – مراحل ساخت عدسی – شناخت و آزمایش کیفیت تصویر عدسی – سرگذشت عدسی
۴-۴- عکاسی و نظریه اثر مهدی مقیم نژاد
کتاب عکاسی و نظریه: بررسی تطبیقی نظریه های ساختارگرایی و پساساختارگرایی در نقد عکس نام دارد . این کتاب در دو راستای نقد نظری و عملی ، نگاهی است از اویه دید رویکردهای ساختارگرایی و پساساختارگرایی به دنیای عکاسی و مقایسه میان این دو.
به شکل دقیق تر ، این کتاب تلاش دارد ابتدا در سرح نظری، از نگاه ساختارگرایانه ، طبیعت عکس به مثابه نشانه تصویری ، مقتضیات زبان شناسانه عکاسی و مولوفه های ساختاری درونی رسانه عکاسی را تحلیل کند و این نکته را معلوم دارد که تصویر عکاسی در ذات خود واجد چه ماهیت نشانه شناختی و مولفه های ساختاری خود بسنده ای است، وجه افتراق عکس از باقی انواع تصاویر کدام است؛ چه اصولی را میتوان ذاتی رسانه عکاسی برشمرد و چه نوع آثاری در تاریخ عکاسی با عطف به این مولفه های ساختاری و نشانه شناختی به وجود آمده اند. در گام بعد ، درصدد آن است تا این مسئله را روشن کند که رویکرد پساساختارگرا موجب چه نوع دگرگونی هایی در زیرساخت یا ساختارهای اصلی رسانه عکاسی و طبیعت نشانه ای عکس شده است و مصادیق عینی این دگرگونی ها در تاریخ عکاسی کدام اند. در فهرست این کتاب آمده است: عکاسی و ساختارگرایی – تحلیل نشانه شناختی عکاسی – تحلیل زبان شناختی عکاسی – تحلیل ساختار گرایانه عکاسی – ساختارگرایی و تاریخ عکاسی – تجزیه و تحلیل و نقد آثار رابرت فرانک – پساساختارگرایی ، نشانه شناسی پساساختارگرا ، تعاریف و مفاهیم – تحلیل پساساختارگرایانه عکاسی – تجزیه و تحلیل و نقد آثار سیندی شرمن – بررسی تطبیقی نظریه های ساختارگرایی و پساساختارگرایی در نقد عکس
۵-۴- دوربین عکاسی اثر آنسل آدامز ترجمه پیروز سیار
کتاب حاضر که چند سال پیش از مرگ نویسنده نامدار آن آنسل آدامز انتشار یافت ، در برگیرنده شرح تجربیات گسترده وی در زمینه کار با دوربین ها و متعلقات مختلف عکاسی حرفه ای است ، تجربیاتی که طی زمان طولانی توام با کار عملی آفریننده در قلمر و عکاسی هنری حاصل آمده اند . تسلط آدامز در شناخت و آموزش فنون پیچیده عکاسی حرفه ای ، افزون بر استادی وی در کار آفرینش منظره های شگفت انگیز طبیعی ، بی نیاز از شرح و تفصیل است و کتاب حاضر که هر صفحه آن حاوی اطلاعات دقیقی است که تنها در طول سال ها کار پیوسته و اندیشنده حصول پذیرند ، خود بهترین گواه این گفته است. آدامز در قلمر و عملی عکاسی همچون منظره گری توانا و با بینش که عکس هایش در زمره برجسته ترین تصویرهای تاریخ عکاسی اند به شمار می آید و در زمینه نظری عکاسی همچون پژوهنده ای موشکاف و دقیق که حاصل پر بار یافته های خود را بدون مساک در قالب کتاب هایی در اختیار دوستداران عکاسی نهاد و تجربیاتش را طول سال های متمادی تدریس در مرکزهای مختلف هنری در دسترس هنر آموزان این رشته قرار داد. در فهرست این کتاب آمده است: پیش نگری – دوربین های قطع کوچک – دوربین های قطع میانگین – دوربین های قطع بزرگ – عدسی های دوربین – مسدودگرها – پایه های آرایش تصویر – دوربین هایی که در دست گرفته می شوند – دوربین های بر روی سه پایه – تنظیم های اتاقک عکاسی – نورسنجها و متعلقات – وسایل و فنون با کابرد ویژه
۱-۵- تکنیک عکاسی اثر آندریاس فی نینگر ترجمه نصرالله کسرائیان
در یادداشتی بر چاپ چهارم کتاب اشاره کرده بودم با آن که حدود ده سال از ترجمه کتاب حاضر می گذرد و با وجود انتشار کتب متعدد در زمینه عکاسی اقدام ناشر برای تجدید چاپ کتاب می تواند نه تنها نشانه رشد عکاسی در جامعه ما بلکه گواه آن باشد که تکنیک عکاسی جای خود را به عنوان اثری پایه حفظ کرده است. اینک در آستانه انتشار چاپ نهم کتاب میبینم که بر این اشاره نمی تتوانم چیزی اضافه کنم. گفته بودم گرچه ابزار کار و مواد اولیه تغییر کرده اند و باز هم تغییر خواهند کرد اما مباحث مهمی چون دیدن از دریچه دروبین ، کیفیثت و رنگ نور ، نورپردازی ، چاپ خلاق عکس و… که در این کتاب مطرح شده اند و به عکاسی به معنای یک شیوه بیان هنری مربوط می شود ، همچنان اعتبار خود را حفظ کرده است.
۲-۵- فرهنگ عکاسی اثر اسماعیل عباسی
فرهنگ حاضر به قصد یاری رساندن به مولفان ، مترجمان، دانشجویان و علاقه مندان به عکاسی تهیه شده است. رشد عکاسی در دو دهه اخیر در کشورمان نیاز به فرهنگ عکاسی را به صورت امری جدی مطرح ساخته است. ده سال پیش که دست به تدوین چنین کتابی زدم بیشتر تمایل داشتم که دایره المعارفی جامع تهیه شود اما آماده ساختن کتابی کاملتر از کتاب فعلی به افراد متخصص و سرمایه گذاری سنگینتر نیاز دارد. من دست تنها آغاز به کار کردم و حاصل چندین سال کار همین است که می بینید. امیدوارم این کتاب پله نخستین در تدوین یک فرهنگ جامع عکاسی تلقی شود و متخصصان و علاقه مندان به یاری آن گام بزرگ بعدی را بردارند.
کار یک تنه، با وجود مشکلات و دشواری ها، طبعاً عاری از لغزش نیست به ویژه تدوین فرهنگ. استادان گرانقدر آقایان پرویز مرزبان و حبیب معروف چه بجا نوشته ای از دکتر ساموئل جانسون را در ابتدای کتابشان واژه نامه مصور هنرهای تجسمی آورده اند که شایسته استدر ابتدای تمامی کتاب های فرهنگ چاپ شود چنین است:
« آنجا که نویسنده آرزوی بلند آوازگی در سر می پروراند ، فرهنگ نویس امدی جز این نمی تواند داشته باشد که از آفت مذمت بر کنار بماند، و حتی همین پاداش منفی نیز نصیب کمتر فرهنگ نویسی شده است. »
۳-۵- خلاصه تاریخ هنر اثر پرویز مرزبان
کتاب حاضر به شرحی موجز در زمینه تاریخ هنر و عرضه شماری از آثار هنری از تمدن های بزرگ باستانی تا اقوام کوچک و بومیان و جزیره نشینان گمنام پرداخته است و نیز بالحاق واژگانی هنری و با ارزش در دو بخش هنر ایران قبل از اسلام و دوره اسلامی به خوانندگان فارسی زبان کمک شایانی کرده است. در فهرست این کتاب آمده است: هنر پیش از تاریخ – هنر بین النهرین – هنر مصر – هنر ایران تا ظهور اسلام – هنر در هند – هنر چین – هنر ژاپن – هنر یونان – هنر اتروریا – هنر رومی – هنر بیزانسی – هنر اسلامی – هنر رومی وار – هنر گوتیک – هنر رنسانس – شیوه گری ، باروک ، روکوکو – باروک در فلاندر و هلند – نوکلاسیک – آزادسران ، رمانتیک ، واقعگری – شیوه دریافتگری (امپرسیونیسم) – نو دریافتگری (دریافتگری پسین) ، گروهکهای هنری و مکتب های کوتاه عمر در پایان سده نوزدهم – شیوه ها و گروهکهای هنری در سده بیستم – هنر ایالات متحد آمریکا – هنر آفریقا – هنر تمدن های باستانی آمریکا – هنر بومیان جزایر اقیانوسیه
۴-۵- سیرتحول عکاسی اثر پطرتاسک با ترجمه دکتر محمد ستاری
قرن بیستم را باید عصر رسانه ها و ارتباطات دانست. میلیونها نفر از مردم جهان ، هر روز از طریق عکس و تصویر از جریان و رویدادها و تحولات سیاسی، علمی و هنری آگاه می شوند. رسانه ها با بهره گیری از عکس و تصویر، در ابعاد مختلف، گاه به شکل روزنامه ، مجله، کتاب و گاه به صورت اسلاید، فیلم، تلویزیون و ویدئو، همواره در رشد آگاهی عمومی نقش انکارناپذیری داشته اند. اگر انسان قدم بر کره ماه می گذارد یا در اعماق اقیانوسها کندوکاو می کند، عکس و تصویر با چشمِ ناظر ، همگام و همراه است و در ثبت لحظات حساس و با شکوه به وی مدد می رساند. به عبارت دیگر، عکس و عکاس را باید چشمان هوشمند قرن معاصر دانست؛ چشمانی نافذ و گویا که علاوه بر تاثیرگذاری عمیق و اساسی در زندگی انسان امروز، شاهدو حافظ ارزشهای مختلف و وسیله ثبت وقایع و حقایق علمی و تاریخی و هنری است.
عکاسی را باید یکی از بزرگترین اختراعات بشری دانست و آن را به مثابه علم و هنری که جلوه های مختلف آن در زندگی بشر و پیشرفت علوم مختلف نقش اساسی و تعیین کننده دارد، مورد بررسی قرار داد و چه بهتر که ابعاد این کاوش در حیطه تاریخ و سبک ها و مکاتب عکاسی مطمح نظر قرار گیرد. در کتا حاضر بدین مهم پرداخته شده است: تاریخ عکاسی ایران به طور فشرده و اجمال در بخش اول و سبکها و مکاتب عکاسی جهان در بخش دوم تبیین شده است.
شایان ذکر است که بخش دوم، ترجمه کتاب عکاسی در قرن بیستم اثر به یادماندنی زنده یاد پطر تاسک، استاد گروه عکاسی دانشکده فیلم و تلویزیون آکادمی هنرهای پراک و از محققان بنام چک اسلواکی است. تاسک در سال ۱۹۲۷ در پراگ متولد شد. وی بیش از ۲۰۰ مقاله و ۱۴ کتاب در زمینه های گوناگون عکاسی به رشته تحریر در آورد. او برای تالیف کتاب عکاسی درقرن بیستم و جمع آوری مآخذ و عکس های آن ۱۰ سال وقت صرف کرد و به کشورهای آلمان و انگلستان سفر نمود. تاسک در سال ۱۹۹۱ روی در نقاب خاک کشید. بنا به گفته یکی از همکارانش ، پس از فوت تاسک و بازنشستگی دکتر یان اشموک، مدیر گروه عکاسی دانشکده مزبور ، چنان رخنه ای در گروه عکاسی ایجاد شد که شاید تا سالیان دراز قابل جبران نباشد.
کتاب عکاسی در قرن بیستم متن درسی دانشجویان رشته عکاسی دانشکده فیلم و تلویزیون پراک بود که نسخه آلمانی و ترجمه انگلیسی آن نیز در سایر کشورها با استقبال مواجه شد. ترجمه فارسی آن نیز در همان اولین چاپ در سال ۱۳۶۸ ، در ردیف کتابهای برگزیده دانشگاهی کشور قرار گرفت و اکنون خوشبختم که به همت سازمان «سمت» با بازنگری مجدد متن، امکان تجدید چاپ بهینه آن فراهم و کلیاتی نیز در مورد تاریخ عکاسی ایران به آن منضم شده است.
۵-۵- نقد عکس اثر تری برت ترجمه اسماعیل عباسی و کاوه میرعباسی
این کتاب درباره خواندن و نوشتن نقد عکس است ، تا با تسافده از روندهای نقد بتوان عکس ها را بهتر ارزیابی کرد. متاسفانه ما معمولاً نقد و ارزیابی را همسنگ نمی پنداریم زیرا در زبان رایج از واژه انتقاد برداشت منفی میکنیم ، انتقاد در این معنا یعنی قضاوت کردن ، قضاوتی عموماً منفی و اظهار نارضایتی. در رسانه های همگانی ، منتقدان را دوران هنر می شناسند، منتقدان روزنامه ها ، رستوران ها را با ستاره درجه بندی می کنند و منتقدان تلویزیون ، فیلم ها را با یک تا ده ستاره ارزشگذاری می کنند تا جنبه های قضاوتشان را تقویت کنند. از تمامی آنچه منتقدان هنر می نویسند، غالباً این عبارات نقل می شود: بهترین فیلم فصل ؛ خیره کننده ؛ خارق العاده ؛ این عبارات با حروف درشت در آگی های تبلیغاتی سینما و تئاتر ارائه می شود زیرا همین عناوین میزان فروش بلیت را افزایش می دهد. اما این عبارات تنها بخش کوچکی از کل نظر منتقد را بیان می کند ، در واقع عباراتی هستند که از کل نوشته استخراج شده اند. ارزش این عبارات کوتاه در فهماندن مضمون فیلم یا نمایشنامه ، بسیار ناچیز است. در فهرست این کتاب آمده است: درباره نقد هنر – توصیف عکس – تفسیر عکس – انواع عکس – عکس ها و زمینه ها – ارزیابی عکس – نظریه: آیا عکاسی هنر است؟ – نوشتن و سخن گفتن درباره عکس
خیلی خوشحال میشم که نظراتتون رو اینجا برامون بگین تا بتونیم در بهتر شدن این معرفی کتب موفق تر باشیم.